Vis-maior pályázati eredmény

Megkezdődhet a Breda-patak medertakarítása

Az idei tél a szokottnál is keményebb volt. A januári hosszan tartó rendkívül hideg időszakot hirtelen felmelegedés követte. A gyors olvadás következtében két helyen tört be városunk területére az iszapos áradat.: a Falujárók útja végén és a Városréti út mentén. Városuk Kartal felőli végén már elkészült az árokrendszer, amely a szántóföldekről lezúduló csapadékvizet a Berek erdő felé vezeti el, megkímélve a volt orosz laktanya területén élők ingatlanjait. Az árokrendszer jól vizsgázott, a tavasz felhőszakadás alkalmával már nem érkezett csapadékvíz a Kartali útra.

Az árapasztó csövek mellett is ereszt a gát…

Több 10 ezer köbméter víznek állt ellen a gát

A Városréti út mentén élőket a Breda-patakra az 1970-es években épült záportározó védőgátja védte meg a komolyabb árvíztől, a Breda mederből kilépő olvadékvíz így is elöntötte a patak meder mentén lévő házak kertjeit. A gát előtt összegyűlt víz nyomása – no meg a gátépítés óta eltelt 40 év – megrongálta a gáton lévő apasztó védmű állagát, illetve az iszapos áradat szinte teljesen feltöltötte a Breda-patak felső szakaszát. (Itt lépett ki a mederből az olvadékvíz.) A gát megjavítására és a meder kotrására szakértői véleményt kértünk, majd ez alapján városunk vis-maior pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium részére. A napokban érkezett a jó hír, hogy pályázatunk a teljes pályázott összeget, 7.046.000.- Ft-ot megnyerte. A szükséges 783.813.-Ft  önerő biztosításával összesen 7.829.812.-Ft értékben végezhetjük el a további károkat megelőző munkálatokat: a gáton keletkezett hibák kijavítását és a Breda-patak felső, mintegy 400 m kotrását, takarítását.

A közösségi média bejegyzéseit olvasva azonban fontos tudni, hogy a Hosszú-völgy teljes területe, beleértve a gát és a záportározó területét is nem önkormányzati hanem magántulajdon. Itt városunk önkormányzata sem tavat, sem kutat nem építhet, bármilyen jó is lenne, ha közvetlenül a Városréti út végén vizes élőhelyet lehetne kialakítani. Az ötlet kiváló, kérdés mit szól ehhez a terület tulajdonosa?

Amíg ez kiderül, addig is elsősorban azt szeretnénk, hogy a Városréti út menti házak tulajdonosai biztonságban érezzék magukat és biztonságban tudják értékeiket. Aki látta a tél végi áradást, az tudja mire képes a természet, ha igazán nekiindul…

Tisztelettel: Kovács Tamás alpolgármester